CaTs Tessenderlo - tiosiarczan wapnia - poprawia zdrowotność roślin i warunki glebowe
Jakie są korzyści ze stosowania tiosiarczanu wapnia CaTs firmy Tessenderlo?
- Likwidacja niedoborów wapnia i siarki,
- Wiele sposobów nawożenia - nawożenie doglebowe, nawożenie pogłówne razem z RSM, nawożenie dolistne, irygacje i fertygacje,
- Działa jak stabilizator azotu oraz inhibitor ureazy,
- Podnosi efektywność nawożenia azotem,
- Obniżenie zasolenia gleby,
- Wpływa pozytywnie na zdrowotność roślin,
- Zwiększa dostępność wody,
- Stymulacja pobierania z gleby składników pokarmowych - szczególnie potasu i magnezu, ale też manganu i żelaza.
CaTs (tiosiarczan wapnia) to płynny nawóz wapniowy z siarką firmy Tessenderlo, przeznaczony do likwidacji niedoborów wapnia i siarki. Do nawożenia doglebowego, dolistnego, irygacji oraz fertygacji, a także nawożenia pogłównego razem z RSM.
Nawóz ten ma funkcję stabilizacji azotu. Działa też jako inhibitor ureazy.
Wapń i siarka występują w tym nawozie w postaci tiosiarczanu wapnia.
CaTs cechuje się wieloma możliwościami stosowania - irygacja, fertygacja, nawożenie dolistne. Może być nawet stosowany łącznie z mocznikiem lub RSM. Podnosi wtedy efektywność nawożenia azotem.
Co więcej, poprawia system immunologiczny i zdrowotność roślin. Ma również wpływ na poprawę struktury gleby. Zwiększa również dostępność wody, zmniejsza stres i obniża zasolenie gleby.
Dodatkowo powoduje zwiększenie dostępności potasu, żelaza, manganu i magnezu.
Jaki jest skład nawozu CaTs (tiosiarczan wapnia) firmy Tessenderlo?
- tlenek wapnia (CaO)(9%),
- trójtlenek siarki (SO3)(25%)
Jak można stosować produkt CaTs (tiosiarczan wapnia)?
Nawóz CaTs można stosować:
- łącznie z mocznikiem lub RSM - wapń i siarka występują w nawozie w postaci tiosiarczanu wapnia CaTs. Stosowanie tego połączenia podnosi efektywność zastosowanego nawożenia azotem.
- Dolistnie,
- Irygacja,
- Fertygacja.
Nawóz CaTs można stosować w uprawach:
- burak,
- burak cukrowy,
- cebula,
- czereśnia,
- drzewa owocowe,
- grusza, jabłoń,
- krzewy owocowe,
- malina,
- marchew,
- papryka,
- pietruszka,
- pomidor,
- porzeczka,
- rośliny motylkowe,
- rzepak,
- truskawka,
- warzywa kapustne,
- winorośl,
- wiśnia,
- zboża jare,
- zboża ozime.